Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Compounds bestaan uit de ruimtelijke infrastructuur en de gebouwen die worden neergezet om met name vredes- en wederopbouwmissies tijdelijk in het buitenland te kunnen huisvesten. Het subthema Compounds is zowel een onderzoeks- als een design-initiatief, en wordt ook wel “Design for Legacy” genoemd. Het Nieuwe Instituut organiseerde twee workshops over de context van compounds.

Workshop 1

Het van te voren plannen van het gebruik van de compound

Tijdens deze workshop wordt een inclusieve design-aanpak onderzocht, en worden vragen gesteld als: kunnen compounds voor meerdere vormen van gebruik worden gepland? Als een strijdmacht zijn compound verlaat, kan die compound dan een civiele functie krijgen en bruikbaar worden gemaakt voor de plaatselijke gemeenschap?

Workshop 2

Het bedenken van scenario's voor het post-militair gebruik van Camp Castor

Nu Nederlandse militairen vanuit een snel opgebouwde basis in Gao worden ingezet voor de vredesmissie in Mali (als onderdeel van het MINUSMA-initiatief van de VN) heeft een door Het Nieuwe Instituut geïnitieerde workshop ingenieurs van het Nederlandse ministerie van Defensie en experts uit diverse disciplines bijeengebracht om te bekijken hoe deze compound en andere bases een constructieve erfenis kunnen achterlaten.

 

Achtergrond van het onderzoek Compounds

De Verenigde Naties bouwen in honderden steden over de hele wereld grote compounds. Ook al bevinden ze zich in steden of dichtbij bewoonde gebieden, deze compounds zijn door militaire ingenieurs louter als zelfvoorzienende eilanden ontworpen. Het Compounds-onderzoek en de daarmee samenhangende design-interventie zijn erop gericht architectonische kennis en design-overwegingen te introduceren in het planningsproces van VN-operaties en missies. Het project tracht aan te tonen dat VN-bases hun militaire oorsprong kunnen overstijgen en na afloop van de missie(s) gebruikt kunnen worden voor meervoudige, sociale doelen. Zij kunnen 'inclusief' worden ontworpen, zodat – zodra een troepenmacht is vertrokken – ze aan een tweede leven kunnen beginnen en een belangrijk hulpmiddel voor de lokale gemeenschap kunnen worden.

De Compounds-workshops zijn bedoeld om een 'inclusieve' design-aanpak te onderzoeken door vragen te stellen als: Kunnen compounds voor meerdere vormen van gebruik worden gepland? Als een strijdmacht zijn compound verlaat, kan die compound dan een civiele functie krijgen en bruikbaar worden gemaakt voor de lokale gemeenschap? De workshop wil de hedendaagse architectuur in samenhang met het landschap van de oorlog en de internationale betrekkingen verkennen.De Nederlandse militaire aanwezigheid in het buitenland wordt gedekt door mandaten van de VN, de NAVO of de EU. Het gaat niet om een grote strijdmacht, maar de impact ervan is zeer relevant, vooral binnen de context van de 3D-aanpak.

De bouwprojecten die tijdens deze missies door internationale strijdmachten worden geïnitieerd zijn enorm; ze staan niet in verhouding tot de lokale schaal. Bovendien: hoewel deze ruimten worden gebouwd en gepland voor tijdelijk gebruik, zijn veel ervan gemaakt van duurzame materialen als beton, baksteen, staal, prefab-structuren, enzovoort. Veel van deze gebouwen zijn bedoeld om te blijven staan. Ze blijven achter en veranderen in ruïnes of worden een plaag voor de lokale gemeenschap. Nederland staat bekend om zijn deskundigheid op het gebied van design, zowel op kleine als op grote schaal. Nederland staat ook bekend om zijn betrokkenheid bij humanitaire missies en om zijn grote investeringen in ontwikkelingshulpprojecten over de hele wereld. Omdat de 3D-geïntegreerde aanpak samenwerking impliceert tussen soldaten, hulpverleners en diplomaten, vragen we ons af of deze samenwerking kan worden uitgebreid naar de productie van een veelomvattende ruimte. Kunnen gebouwen en ruimtes die worden geconstrueerd voor het volbrengen van missies, snel worden omgebouwd tot civiele gebouwen als scholen, huizenblokken en ziekenhuizen, of misschien zelfs worden omgetoverd in parken?

Het onderdeel Compounds werd uitgevoerd in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.